GEITEN

 

Wij zijn de GEITEN van de kinderboerderij. Je mag bij ons in de wei en als je rustig loopt kun je ons aaien.

Neem geen eten mee want wij geiten zijn gulzig en proberen dat eten af te pakken en dan gaan we met onze voorpoten tegen je aan staan of knabbelen aan je kleren. Natuurlijk geldt dit voor alle dieren op de kinderboerderij. Dus NIET VOEREN! Wij krijgen 's morgens allemaal brokjes en hooi van onze verzorgsters. 

 
Algemeen
De geit komt waarschijnlijk uit Westelijk Azië. Het is van oorsprong een echt bergdier. Geiten kunnen nog steeds goed klimmen en klauteren. Zo'n 10.000 jaar geleden is de wilde geit al tot huisdier gemaakt. Van de melk wordt o.a. geitenkaas gemaakt.
Rassen op de kinderboerderij
Hollandse melkgeit (Witje)  
Dwerggeitjes

Namen

Geit - vrouwelijk dier 
Bok - mannelijk dier 
Lam - jong dier
Kenmerken
Geiten zijn net als schapen en koeien, herkauwers. Zij hebben een kinbaard, een korte aan de onderkant onbehaarde staart die omhoog gedragen wordt en scherpgekante horens. De bok verspreidt een sterke geur, met name in de bronstijd, die wordt veroorzaakt door een klier achter de horens.
Voortplanting
Tussen half september en half december wordt de geit bronstig. De geit draagt 5 maanden en werpt dan 1 tot 5 jongen. De lammeren drinken ongeveer 2 weken alleen maar melk, daarna gaan ze met de grote dieren mee knabbelen. De uier heeft 2 spenen.
Eten en drinken
Geiten krijgen naast gras ook geitenbrokken of rundveebrokken, hooi, rauwe groenteresten b.v. kool, boontjes enz. Vers water iedere dag is natuurlijk vanzelfsprekend.
Huisvesting
Zowel 's zomers als 's winters kunnen geiten buiten blijven. Wel moet er een schuilgelegenheid zijn tegen regen en tocht.
Bijzonderheden
Geiten zijn evenhoevige dieren. Ze hebben twee grote en twee kleine hoeven per poot. Enkele andere dieren die dat ook hebben, zijn de koe, het varken en het schaap.